Firma de asigurări refuză plata daunei prin RCA? Avocat: Mulți șoferi sunt păcăliți în felul acesta

Autor: Radu Țuțulan 10 mart. 2024 Știri auto
Firma de asigurări refuză plata daunei prin RCA? Avocat: Mulți șoferi sunt păcăliți în felul acesta

În momentul în care se produce un accident rutier ușor, șoferii pot face o constatare amiabilă, iar șoferul vinovat îi dă celui păgubit asigurarea auto obligatorie. Dar ce poți face dacă firma de asigurări refuză plata daunei RCA?

În situația în care două vehicule sunt implicate într-un accident rutier ușor, poate fi încheiată o constatare amiabilă.

Acest document demonstrează că unul dintre șoferi își asumă vina pentru producerea accidentului. Astfel, își exprimă acordul ca mașina celui nevinovat să fie reparată pe asigurarea sa.

Cum se încheie corect o constatare amiabilă

Constatare amiabilă se poate încheia dacă în accident au fost implicate doar două vehicule. Astfel, în urma incidentului, nu au rezultat nici victime, nici alte pagube materiale față de terți.

Cu ajutorul unui formular tipizat, cei doi conducători auto vor descrie pe scurt cum a avut loc evenimentul rutier. Vor bifa o serie de căsuțe corespunzătoare celor întâmplate (am intrat pe contrasens/am virat fără să mă asigur/nu am acordat prioritate/ etc.).

Apoi, vor realiza și o schiță sumară a incidentului, din care să se înțeleagă direcția de deplasare a celor două vehicule și poziția lor față de drum sau intersecție.

La final, fiecare șofer va nota datele personale de identificare, fiecare va trece numărul poliței RCA și apoi vor semna ambii documentul.

Șoferul vinovat de producerea accidentului va păstra o copie a constatării amiabile, iar cel păgubit va păstra originalul.

Acte necesare pentru constatare amiabilă

După producerea accidentului, pentru a realiza constatarea amiabilă, șoferul care își asumă vină trebuie să pună la dispoziția celui păgubit:

Aceleași documente trebuie să le dețină și șoferul care nu se face vinovat de producerea accidentului.

Ambii conducătoru auto vor completa apoi formularul de asigurare amiabilă cu datele de identificare.

Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Formularul de constatarea amiabilă de accident poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiții: din accident au rezultat numai pagube materiale, în accident au fost implicate numai două vehicule, nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicați în accident, există acordul de voință al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului”, se precizează pe site-ul Poliției Române.

Firma de asigurări refuză plata daunei prin RCA?

Deși constatarea amiabilă presupune ca unul dintre șoferi să își asume integral vina, sunt situații în care firma de asigurări poate refuza plata despăgubirilor către șoferul nevinovat.

Firma de asigurări poate constata că evenimentul rutier s-a produs din vina celuilalt șofer. Sau că acesta nu deține toate documentele obligatorii, ori a prezentat informații false sau inexacte pentru a induce în eroare compania de asigurări. În astfel de situații, firma de asigurări poate refuza plata daunei. Și chiar poate sesiza autoritățile pentru fals, uz de fals, circulație cu documente expirate sau fraudă”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Dar, spune avocatul, sunt și cazuri în care firmele de asigurări profită de naivitatea șoferilor.

Mulți șoferi sunt păcăliți în felul acesta de firmele de asigurări, care refuză plata sau acordă o despăgubire simbolică motivând că, în urma analizei efectuate de specialiștii lor, accidentul s-a produs din culpă comună sau exclusiv din vina celui păgubit. Dacă șoferii s-ar adresa instanței de judecată, ar avea câștig de cauză. Dar cum procesele durează pot dura ani de zile, majoritatea ajung să își repare mașina pe cheltuiala lor, mai ales dacă e vorba de o pagubă minoră”, a mai spus avocatul.

Cel mai bine, într-o astfel de situație șoferul păgubit ar trebui să ia legătura cu un avocat. De asemenea, poate sesiza situația Autorității de Supraveghere Financiară.

Situații în care ești obligat să te prezinți la Poliție

Sunt mai multe situații în care șoferii nu pot încheia o constatare amiabilă nu poate fi încheiată.

De exemplu:

  • șoferii nu se înțeleg asupra vinovăției
  • sunt implicate 3 sau mai multe vehicule
  • este implicată o terță persoană (de exemplu, gardul unei case a fost avariat de un vehicul scăpat de sub control)
  • unul dintre șoferi nu are actele necesare (asigurare RCA, permis de conducere, talon, etc.).

Astfel, în oricare dintre aceste situații, dacă accidentul nu s-a soldat cu victime, șoferii au la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a raporta ce s-a întâmplat.

Dacă sunt persoane rănite, șoferii au obligația de a suna la 112 pentru a anunța ce s-a întâmplat. În plus, în astfel de cazuri, este interzisă mutarea mașinilor și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea Poliției.

Procedura în caz de accident cu o mașină fără asigurare

În cazul unui accident cu o mașină fără asigurare RCA,  va trebui să vă prezentați la cea mai apropiată secție de poliție sau la biroul de accidente ușoare din localitatea respectivă.

Polițiștii vor întocmi procesul verbal de constatare a incidentului rutier și vor stabili gradul de vinovăție al fiecărui șofer.

Apoi, păgubitul se adresează BAAR, care intervine și despăgubește șoferul păgubit.

Cum poți obține despăgubire de la BAAR?

Biroul Asigurătorilor din România garantează despăgubiri pentru daune materiale si vătămări corporale. Ulterior, BAAR va recupera banii de la șoferul vinovat de producerea accidentului.

Care pași pentru a obține despăgubiri de la BAAR:

  • Vă adresați BAAR în vederea deschiderii unui dosar de daună;
  • Cererea trebuie să fie însoțită de documentul sau documentele în care sunt consemnate circumstanțele producerii accidentului. În primă fază, acestea pot fi trimise și prin e-mail, la [email protected];
  • Dacă ai reparat deja autovehiculul, trebuie să puneți la dispoziția BAAR chitanțele și facturile ce dovedesc suma cheltuită pentru reparații;
  • Veți primi despăgubiri sau un răspuns motivat cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire în maximum 90 de zile.

Ce documente cuprinde dosarul de daună?

Pentru a primi despăgubire de la BAAR, trebuie să vă asigurați că dispuneți de toate actele necesare deschiderii dosarului de daună.

Ce documente cuprinde dosarul de daună:

  • procesul verbal și constatarea amiabilă în original
  • copie după autorizația de reparație eliberată de Poliție pentru vehiculul avariat
  • copie după actul de identitate al solicitantului
  • copie după actul de proprietate al vehiculului avariat (certificat de înmatriculare – talonul, cartea de identitate a vehiculului, etc.)
  • orice alte documente care susțin declarațiile circumstanțelor de producere a accidentului sau a cererilor de despăgubire (devizul de reparație, facturi și chitanțe de reparație pentru autoturismele deja reparate, fotografii cu avariile autovehiculului).

Șoferii care circulă fără a avea asigurare auto valabilă, pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, poliția va reține plăcuțele de înmatriculare și talonul auto, fără a mai avea drept de circulație.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide